„Cine nu-i gata e luat cu lopata”: Anul în care schimbările climatice au doborât record după record

de: Iulia Kelt
20 03. 2024

Anul 2023 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată, ceea ce reprezintă un record pentru schimbările climatice.

Aceste constatări provin din ultimul raport al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) privind Starea Climatului Global, care a constatat că temperaturile medii globale de la suprafața apropiată au fost de 1,45°C peste nivelurile preindustriale.

Ultimul raport al OMM confirmă un alt raport publicat în ianuarie 2023 de Serviciul de Schimbare a Climei Copernicus, care a concluzionat și el că anul trecut a fost cel mai cald an înregistrat.

Schimbările climatice „ne iau pe sus”

Laolaltă cu temperaturile record, 2023 a bifat cele mai ridicate concentrații înregistrate ale celor trei principale gaze cu efect de seră: dioxid de carbon, metan și oxid nitric. Nivelurile dioxidului de carbon din atmosferă, de exemplu, au fost cu 50% mai mari decât în era preindustrială.

Pământului au suferit, de asemenea, în 2023. Conținutul de căldură al oceanului a atins cele mai mari niveluri, plus că au fost valuri de căldură marine mai frecvente și intense.

În iulie 2023, de exemplu, marea de lângă coasta Floridei a atins potențial un record de 38,3°C.

În același timp, nivelurile globale ale mării au atins un nivel record din 1993, când sateliții au început să documenteze fenomenul, cauzat de expansiunea termică a apei oceanice, precum și de topirea ghețarilor și a calotelor de gheață.

Ghețarii lumii încep să se topească într-un ritm alarmant

Antarctica a fost cu mult sub nivelul normal, în timp ce pe cealaltă parte a planetei, extinderea gheții de mare Arctică a fost, de asemenea, în aceeași situație.

Lumea a experimentat, de asemenea, o creștere a evenimentelor meteorologice și climatice extreme, inclusiv inundații, ciclone tropicale, valuri de căldură extreme și secetă, precum și incendii de vegetație asociate.

„Acest ultim raport arată, încă o dată, cât de profund remodelează acțiunile noastre planeta. Încălzirea globală a contribuit la un an cu adevărat remarcabil în întreaga lume, în care recordurile au căzut ca piesele de domină”, a declarat Dr. Ella Gilbert, cercetător în climă la British Antarctic Survey.